Stichting Jazz Podium

De activiteiten van Jazzpodium de Tor worden georganiseerd door

 

Doelstelling stichting

De stichting Jazz Podium heeft ten doel het stimuleren van het jazzleven in het algemeen en voor enschede in het bijzonder. De stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door het houden van jazzconcerten door zowel Nederlandse als buitenlandse jazzgroepen in het bijzonder door nauwgezet acht te slaan op plaatselijke jazzformaties.

Bestuur

Bestuur Stichting Jazz Podium

  • Willem Habers – voorzitter / secretaris 
  • Ton van Ulden – penningmeester
  • Wilton Jongmans – coördinatie programmering, financieel contactpersoon musici
  • Els Buunk – coördinatie vrijwilligers 
  • Peter Westers – projecten

Adviseurs:

  • Ruud Ouwehand – adviseur programmering
Beloningsbeleid

Onze belangrijkste troef en uniek aan Jazzpodium de Tor is het feit dat de organisatie geheel door vrijwilligers wordt gerund. Bestuur, programmering, facilitaire ondersteuning (incl. de schoonmakers!), barbezetting, Marketing en Communicatie: alles wordt gedaan door vrijwilligers.

Vrijwilligers, maar geen amateurs: Sinds de oprichting van de stichting in 1970 heeft Jazzpodium de Tor nog nooit vergoedingen uitbetaald aan overhead.

Transparant, eerlijk en inclusief

De enigen die door Stichting Jazz Podium (de Tor) betaald worden zijn de artiesten en leveranciers. Daarbij onderschrijven en hanteren de uitgangspunten van transparantie, eerlijkheid in inclusiviteit, zoals verwoord in

  • de Governance Code Cultuur
    die zich richt op fatsoenlijk bestuur en toezicht,
  • de Fair Practice Code
    die staat voor een stevigere arbeidsmarktpositie van mensen werkzaam in de sector en
  • de Code Diversiteit & Inclusie
    gericht op een structurele verankering van diversiteit en inclusie binnen de organisatie.
Transparant, eerlijk en inclusief

Als stichting houden we ons aan verschillende codes en reglementen. En drie culturele codes spelen hierin de hoofdrol;

  • de Code Diversiteit & Inclusie,
  • de Fair Practice Code en
  • de Governance Code Cultuur.

Deze codes onderschrijven en volgen we zelf en we vragen ook van onze vrijwilligers, bezoekers en de optredende artiesten dat zij zich aan deze codes houden.

Wij vinden deze codes belangrijk omdat ze samen bijdragen aan een gezonde, relevante, transparante en veerkrachtige cultuursector.


Overwegende dat:

  • De culturele en creatieve sector een onmisbare waarde in de Nederlandse samenleving vertegenwoordigt en een breed maatschappelijk belang dient.
  • De culturele en creatieve sector het visitekaartje is van Nederland en een belangrijke positieve bijdrage levert aan onze reputatie in het buitenland van innovatief, onder- nemend en creatief land.
  • De creativiteit en zeggingskracht van makers de kern vormen van de unieke waarde die deze sector voor de samenleving vertegenwoordigt.
  • De culturele en de creatieve sector gebaat is bij een grote verscheidenheid aan organisaties, ondernemingen en zelfstandige professionals, in uiteenlopende werkvelden.
    De economische waarde die door de culturele en creatieve sector wordt gecreëerd in veel gevallen niet terecht komt bij de sector of de maker.
  • Eenieder die arbeid verricht, recht heeft op een rechtvaardige en gunstige beloning, welke hem en zijn gezin een menswaardig bestaan verzekert, welke beloning zo nodig met andere middelen van sociale bescherming zal worden aangevuld (Universele Rechten van de mens, Artikel 23.3).
  • Het in het belang is van een toekomstgerichte, innovatieve culturele en creatieve sector dat arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden worden versterkt.

Stelt Stichting Jazz Podium (de Tor) zich tot doel om,
met in achtneming van:

  • De Governance Code Cultuur
  • De Code Culturele Diversiteit

zich in te zetten voor Fair Pay, Fair Share en Fair Chain:

  • Een eerlijke, duurzame en transparante bedrijfsvoering en respectvol, solidair en in vertrouwen met elkaars belangen rekening houden, ten dienste van een sterke sector die de potentie en kansen van makers ten volle benut en doet renderen.

En de volgende kernwaarden uit te dragen en waar te maken:

  • Solidariteit
  • Transparantie
  • Duurzaamheid
  • Diversiteit
  • Vertrouwen

Wij onderschrijven de principes en kernwaarden, zoals beschreven in  

Meerjarige ambities

Creativiteit en innovatie, ambachtelijkheid gekoppeld aan avontuur: Jazzpodium de Tor wil vooraan lopen in haar programmering. Een breed scala aan jazzmuzikale stromingen staat voorop in de programmering.

Door op de ingeslagen weg
De kwaliteit van de programmering van Jazzpodium de Tor wordt door bezoekers en professionele kenners van het jazzmetier (adviesorganen, recensenten) unaniem geroemd. Onder bezoekers en musici wordt de atmosfeer van Jazzpodium hogelijk gewaardeerd en als “uniek” bestempeld, getuige ook vele recensies van concerten in Jazzpodium de Tor. (zie https://www.jazzpodiumdetor.nl/tortalk-2/torrecensies )

Dat betekent dat we vasthouden aan het eerder verwoorde beleid: Jazzpodium de Tor is een podium voor jazz en geïmproviseerde muziek met
– Veel aandacht voor nieuw/jong talent
– Veel aandacht voor cross-overs tussen jazz en klassiek, jazz en pop, jazz en folk/world
– Veel aandacht voor stimulering van jeugd/jongeren (Nooit te jong voor Jazz!)
– Veel aandacht voor samenwerkingsprojecten met lokale, regionale en landelijke partners (andere podia, conservatoria, Young VIP’s , etc.)

Meer aandacht voor talent
Speciaal onderdeel van de programmering van Jazzpodium de Tor is de Tor-Talents. Een aantal concerten verweven in het reguliere seizoensprogramma waarin jong talent een podium krijgt.
Met gerenommeerde ‘grootmeesters’ in de jazzmuziek organiseren we masterclasses en workshops, voorafgaand of volgend op het concert wat zij geven in Jazzpodium de tor. Deze masterclasses zijn uiteraard voor iedereen toegankelijk, maar jong talent wordt met name gestimuleerd op deze wijze speel- en podiumervaring op te doen onder leiding en inspiratie van deze ‘ouwe rotten’ in het vak.

Versterking amateur kunstbeoefening
De top kan alleen ontstaan als zij gedragen wordt door een brede basis. Dat geld voor sport, dat geldt evenzeer voor kunst en cultuur. Toptalent kan zich alleen ontplooien vanuit een breed aanbod van (amateur)kunstbeoefening. Voor een regio is daarom het stimuleren van amateurkunst belangrijk. Overigens niet alleen als kweekvijver maar ook als voorwaarde en meerwaarde voor de leefbaarheid van stad en regio.
Jazzpodium de Tor wil zich de komende jaren nog sterker gaan toeleggen op het stimuleren en faciliteren van amateur-musici. Onder andere door de organisatie van de Dag van de Jazz-amateur, de organisatie van het Twents BigBand Festival en het beschikbaar stellen van ons podium en onze ondersteuning tijdens de Tor Summertime concerten.
Om dit te bestendigen hebben wij het bestuur van onze stichting uitgebreid met een bestuurslid en een aantal vrijwilligers die zich hier speciaal op gaan richten.

Vergroting eigen inkomsten
Een van de beleidsdoelstellingen van Jazzpodium de Tor is het vergroten van de eigen inkomsten om daarmee minder afhankelijk te zijn van subsidies. In de achter ons liggende jaren hebben we daar hard aan gewerkt. Een pro-actieve, publieksgerichte houding is daar een eerste voorwaarde voor, alsmede een voortdurende zorg voor vernieuwing en verjonging van zowel publiek als vrijwilligersteam. Het in de afgelopen jaren ingezette beleid om dit te realiseren zullen wij dan ook onverminderd voortzetten.

Door invoering van meer gedifferentieerde abonnementsvormen, bedrijfskaarten en het intensiever samenwerken met collega-instellingen en bedrijfsleven beginnen hun vruchten af te werpen, hoewel we ons realiseren dat op dit terrein nog steeds een stevige uitdaging ligt. Een uitdaging die we overigens welgemoed aangaan!