In het weekend van vrijdag, zaterdag en zondag 4, 5 en 6 september bestaat Jazzpodium de Tor 45 jaar. En is daarmee het oudste en meest honkvaste jazzpodium van Nederland. Dit laten we niet ongemerkt voorbij gaan. Deze heugelijke gebeurtenis zal worden gevierd met een groots jazzfestijn. Voor deze gelegenheid hebben enkele trouwe Tor-bezoekers het plan opgevat om de geschiedenis van Jazzpodium de Tor vanaf het allereerste concert in de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 september 1970 op te schrijven.
Speurtochten langs archieven en gesprekken met veel jazzliefhebbers en enkele musici hebben dozen vol programmakrantjes, krantenknipsels en andere interessante informatie opgeleverd.
Het opstellen van de geschiedenis die omstreeks augustus zal worden uitgegeven onder de titel “Kroniek van een jazzclub” is al een flink stuk gevorderd, maar er blijven nog een aantal hiaten. Bovendien willen we deze chronologische opsomming van jazzconcerten verluchtigen met foto’s, bijdragen van jazzliefhebbers over hun impressies van Jazzpodium de Tor, herinneringen aan onvergetelijke concerten en anekdotes.
Wie hierover uit zijn geheugen of op zolder of in een laatje informatie kan vinden is van harte uitgenodigd hierover contact op te nemen met:
Peter Westers
Telefoon : 053-4774037
e-mail : p.westers@jazzpodiumdetor.nl
Geschiedenis schrijven…
In de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 september 1970 werd voor het eerst een jazzconcert gehouden in de Tor met Enschedese jazzband Some People. Deze band had enige maanden daarvoor het Loosdrecht Jazzconcours gewonnen. Spoedig daarna waren er gedurende het culturele seizoen nagenoeg iedere vrijdagavond jazzconcerten, aanvankelijk als onderdeel van de vele evenementen die werden georganiseerd door de Oecumenische Jeugdraad (O.J.R.) voor de verschillende verenigingen die gebruik maakten van het pand aan de Walstraat nr. 21.
Later door een onafhankelijke Stichting Jazz in Enschede. Al gauw werd het een trefpunt voor liefhebbers van jazzmuziek uit Enschede en verre omgeving en een verrijking van de muziekcultuur in onze stad.
Beroemde jazzmusici uit binnenland en wereldwijd vinden hun weg naar de Walstraat want ze weten dat ze daar zullen optreden voor een dankbaar publiek. Niet op een groot muziekpodium maar in de intieme ambiance van een heuse jazzvenue, waar ze worden geïnspireerd door het directe contact met de toehoorders.
Wereldberoemde grootheden uit Amerika hebben we in Enschede mogen begroeten, zoals Frank Wess, Jimmy en Doug Rainy, John Scofield, Teddy Edwards, Dexter Gordon, Chet Baker, Dizzy Gillespie, Philly Joe Jones, Woody Shaw, Lou Donaldson, Barney Kessel, Johnny Griffin om er een paar te noemen.
Uit eigen land kwamen Rein de Graaf, Cees Slinger, Piet Noordijk, Harry Verbeke, Ruud Brink, Frans Elsen, Toon Roos, Ferdinand Povel, Han Bennink, Ack van Rooyen, Peter Beets, Rita Reys, de bigband van het Metropole Orkest. Eigenlijk heeft de hele Nederlandse jazzscene de Tor wel één of meerdere keren aangedaan.
Het beleid van de huidige programmering biedt naast de bekende jazz-coryfeeën plaats voor aanstormend jazztalent uit binnen- en buitenland, uitgaande van een brede visie op hedendaagse uitingen van jazzmuziek.
Het bestaan van Jazzpodium de Tor is voor een groot deel te danken aan de inzet van veel vrijwilligers. Het bestuur, de programmering, de publiciteit, de bemensing van de vrijdagavonden, het wordt allemaal gedaan door een groep jazzliefhebbers die zich met veel enthousiasme geheel belangeloos inzetten voor het voortbestaan van dit prachtig stuk jazzcultuur in Enschede.