Een uitverkochte Tor-avond die volgens Willem Habers misschien wel eens het hoogtepunt van deze seizoenshelft van Jazzpodium de Tor kon worden: de cd-presentatie van Meant for You (2), het nieuwe album van Gerlo Hesselink. Hesselink maakt hiermee samen met zijn vertrouwde kwartet het vervolg op Meant for You, een album dat in 2022 werd uitgebracht. Deze cd’s zijn gemaakt naar aanleiding van het overlijden van Jan, de zoon van Gerlo en zijn vrouw Esther Hesselink. Samen zorgden ze ervoor dat beide albums tot stand kwamen door teksten en gedichten te schrijven en daarop gebaseerd verschillende stukken te componeren. Met trots kijken ze terug op het album.

Het eerste stuk van de avond is New Year, een stuk geschreven door Pat Metheny, dat al verscheen op het eerste album. Het is een gevoelig stuk met een goeie groove. Bassist Johan Plomp mag als eerste van de avond soleren. Natuurlijk speelt ook Hesselink een solo, zijn virtuositeit en lyrische lijnen springen er gelijk bovenuit. Ook pianist Dirk Balthaus laat een fijne solo horen.

Vanaf het tweede nummer wordt telkens eerst door Esther Hesselink een tekst voorgelezen die ze heeft geschreven over verschillende dingen in het leven na het overlijden van Jan. Gerlo Hesselink schreef op basis van deze tekst het lied Romy. Ook wordt vanaf dit nummer het kwartet versterkt door zangeres Florieke de Geus (artiestennaam Flora de Geus) en ruilt Hesselink zijn altsax in voor zijn altfluit. Zijn fantastische sound en de heldere stem van De Geus mengen erg fraai.

In het volgende stuk Wiet Tattoo valt vooral het mooie samenspel op. Drummer Joost Kesselaar zorgt er met zijn brushes voor dat hij goed mengt in de gehele sound en je kan horen dat hij zijn spel aanpast aan het spel van de solist, door mee te gaan met bijvoorbeeld de intensiteit van de solist.

Later horen we het nummer Meant for You too, een nummer dat Gerlo Hesselink heeft geschreven voor zijn vrouw. Het is een lyrisch nummer; Hesselink lijkt het thema haast te zingen op zijn altsaxofoon. De Geus zingt de emotionele tekst erg gevoelig. Plomp en Hesselink blinken beiden uit met solo’s van grote klasse. “Hij zegt niet vaak iets, maar als je dit krijgt, kun je weer 30 jaar vooruit” vertelt Esther Hesselink aan het eind van het nummer.

Na het nummer Groep, een fijn uptempo nummer zit het repertoire van het album erop. Daar neemt de uitverkochte Tor-zaal natuurlijk geen genoegen mee, dus wordt de avond afgesloten met een van de bekendste nummers van het eerste album, Song for Jan.

Of deze avond uiteindelijk echt het hoogtepunt van deze seizoenshelft wordt, kunnen we eigenlijk pas over een paar maanden zeggen. Maar dat dit muzikale eerbetoon door Gerlo en Esther Hesselink aanspraak maakt op deze titel, is volgens mij geen twijfel meer.